Test Kereta...Fuh...

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt..
Macam mana nak intro nie? Adoi...Tak tahu lah intro nie nak cakap pasal apa...Huhu..

Tapi rasa jeles lah jugak bila tengok kawan-kawan rapat saya, dah 3orang yang dah dapat lesen P...Saya nie, hari nie baru gak test untuk kali yang pertama dengan pihak institut memandu..Kira macam lulus yang test nie, baru lah dapat teruskan test dengan JPJ pulak..

So hari nie...hari saya test yang pertama tue ar...test tue nama nya QTI, tapi tak tahu ar singkatan untuk apa...Mula-mula sampai kat tempat tunggu giliran tue, tengok tak ramai mana pun ar orang ada nak bandingkan dengan hari-hari lain..Rasa lega sket pasal fikir tak yah lah nak kena tunggu lama kat situ pasal boring jugak lah dok kat situ, tak ada pemandangan lain dah kecuali nampak motor, kereta n orang..tak ada yang menarik pun..Cuma kekadang tersenyum jugak pasal geli hati tengok gelagat orang yang tengah buat latihan motor...Tangan melambai-lambai, sebagai isyarat lah...Saya sendiri pun tak berapa faham ar cara lambai-lambai tue..

Hari nie, dalam jam 8.30 lagik saya dah pun ada kat tempat tue, hantar kad latihan then tunggu. Ingatkan kejap je lah tunggu tue...Sabar punya lah sabar, cuaca pun agak panas hari nie...Rasa pening, mengantuk, nak tidur semua dah ada dah...Campur semalam ngan tidur lewat lagik, rasa macam nak lari jek pi surau, then lelapkan mata jap, haha...

Then, dalam 5minit lagik jam 12 tengah hari, barulah kerani tu panggil nama saya...then, tengok-tengok dapat tester perempuan...adoi...Dari awal-awal dulu lagik memang berdoa tak nak dapat tester perempuan la...Banyak dah dengar cerita yang tester perempuan nie susah sket, garang lah, apa lah...Apa pun, saya doa jek dalam hati supaya tester nie lembut hati dengan saya...Kalau kandas test nie, fuh terbang lah duit RM30...Haha...

Eceh, pahadal tester nie punyalah baik hati...Huhu...sepatutnya test buat 2jam, tapi dia suruh buat 1jam lebih jek...Dia cakap kesian ar, panas...Haha...Tu yang masa dalam litar...Masa jalan raya, nervous jugak lah pasal jalan test tue memang jalan sibuk lah...Then masa sampai kat satu lampu isyarat tue, dah dekat sangat ngan garisan putih, lampu tu tukar warna kuning dah...Saya pun brek lah, tapi tester tadi suruh pergi jek...Haha...Kira langgar lampu merah dah ar...Dia cakap, malas dah nak tunggu lampu isyarat...

Lebih kurang 1 jam test untuk jalan raya, banyak jugak lah topik yang keluar...Topik yang paling terkenal, mesti pasal nak sambung belajar kat mana...Setiap kali latihan kereta, mesti ada yang tanya pasal tajuk nie...Huhu, jawab jek lah apa yang patut...Then cakap pasal keluarga lah, sekolah, n banyak nya berkaitan pasal diri jek lah...Fuh...Hilang nervous...Hehe...

Ni time test kira dah agak mahir lah bawak kereta...Masa mula-mula belajar bawak kereta hari tue, kena dengan jurulatih lelaki ar...Dah ar dari serah IC tu dah kena dengan jurulatih yang lagik sorang, ampun patik tuan puteri...Ayat tue biasa dengar ar kalau tahu nama saya puteri...Haha...Jurulatih yang ajar bawak kereta tue pun tanya target SPM dapat berapa...Dia cakap, kalau dapat penuh, kena belanja dia makan...Aih, rasa macam terbalik jek...Kalau saya dapat penuh, dia ar kena belanja saya makan...Rasa jek nak jawab macam tue, tapi kata dalam hati jek lah...Beria-ria jek dia nak suruh belanja dia makan...Adoii

Then, jurulatih tue ajar pulak buat bukit parking...Memang mencabar jugak, pasal hari pertama saya belajar bawak kereta, terus dia suruh buat bukit parking...Kali kedua buat, terus jadi..Dia pun suruh saya buat sengsorang, dia sedap jek dok relax bawak pondok, minum air, dok rehat n hisap rokok...Ish2...Saya lah dok buat bukit parking tue bukan main nervous, ye lah...Dah first time bawak, jurulatih pulak tak ada sama dalam kereta tue...Kita nie bukannya reti sangat...Haha...

Sampai yang dah last nak buat bukit parking tue, naik jek bukit tapi tak sempat sampai kat garisan kuning tu, terus turun balik lepas saya tarik handbrake...Tak pe, tak pe..Buat lagik sekali pun tak naik-naik jugak, naik separuh jek bukit then terus turun balik...Dan kereta pun mati jugak kat tengah-tengah bukit tue...Innalillah..Huhu...Banyak kali cuba buat n nak hidupkan kereta tue balik, tapi tak jadi-jadi...Jurulatih nue kat sana dok bawah pondok, buat tak layan jek...Rasanya nak tekan-tekan hon biar dia terkejut...Haha...Orang panggil buat tak dengar...Then lepas lama saya cuba nak buat tu tak boleh, baru le dia datang...Tu pun bukan main berlenggang-lenggang...Bengang jugak rasa time tue, sabar jek lah...

Then beritahu kat dia, tak leh nak hidupkan kereta...Laaa, rupanya saya lupa nak turunkan handbrake...Hahaha...Kan dah malu depan jurulatih tue..Adoi...Dah siap buat latihan tue, saya pun bawak ar kereta nak parking kat tempat letak kereta tu, kat pondok tempat dia duduk dengan sorang lagik jurulatih lain...Dah lah masih tak biasa mana nak bawak kereta nie, time dah dekat sangat ngan pondok, jurulatih dua orang tue menjerit...Sket lagik saya nak langgar pondok tue, pasal lupa nak tekan brek...Haha...Tapi brek mengejut jugak lah lepas tue...Tambah diorang dok menjerit, makin lah saya panik...Diorang cakap, mujurlah sempat brek, kalau tak habislah diorang yang tengah duduk bawak pondok tue...Even kalau saya langgar pun, diorang tak boleh nak salahkan saya, sapa suruh lepas saya bawak sorang-sorang kereta tue...Haha...Jurulatih lain terkejut jugak tengok dia berani lepaskan saya bawak kereta tu sorang-sorang pasal first time bawak mana boleh tinggal sorang-sorang...

Huhu...apa pun dah lega sket ar pasal test QTI nie dah pun lulus...Mama saya yang mesej tanya macam mana, rasa jek nak buat-buat main cakap tak lulus..Haha...Tapi tak sampai hati pulak...Hehe...Then, test ngan JPJ plak, 18 Februari nie pulak...Semoga saya dapat lulus dengan JPJ, tak perlu repeat dah...Amiiin...

____________________________________________
* DOAKAN SAYA LULUS DENGAN JPJ...AMIIIN *

4 komenan anda..la la:

QTI tu maknenye QueyTIau..
ade queytiau goreng, ade char queytiau...pilih2, murah jer

ngehehehehe.......

 

Selamat amik lesen ngan jayanya :)

 

hahaha...akhi ni memang mengarut lah...ish...

to izzahsakinah, syukran eh...hehe

 

hye,pengalaman anda sama dgn sya,
saya baru je practical semalam...
huhu first time takut pun ada..yelah belum apa2 dia dah suruh aku bawa kereta , aku kata la kat dia yg aku zero about car..hehehe...
tapi dah ok la..cuma kantoi kat bukit..kejap2 mati..hehe...
3 jam x lama rasa cma 5 minit je..