Kisah Ibu Menangis...


Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya,

“Mengapa engkau menangis?"

"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti", kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata,

"Dan kau tak akan pernah mengerti" Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,

"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu membesar menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita suka menangis. Akhirnya ia mendapat petunjuk dari Tuhan, Antara bisikan yang didengarinya adalah:

1. "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

2. "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

3. "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

4. "Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

5. "Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

6. "Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada di sisi suaminya tanpa ragu "

7. "Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan walaupun kadangkala dia tidak memerlukannya."

Tahukah kamu: Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, karena itulah pintu hatinya – tempat dimana cinta itu ada."

____________________________________________________________________

Artikel di atas ini di copy daripada www.iluvislam.com...

Allah menciptakan Hawa yakni wanita pertama daripada tulang rusuk Nabi Adam...

Kaum Hawa diciptakan dari tulang rusuk, yang berada berdekatan dengan hati..Bukan untuk kita diperlekehkan, bukan untuk ditindas, bukan untuk dilemahkan..Tapi untuk disayangi, dilindungi..Walaupun begitu, jangan sampai kaum Hawa yang membelakangkan kaum Adam dalam sesuatu hal kerana Allah telah berfirman mafhumnya..Kaum laki-laki itu lebih kuat daripada kaum wanita..

Kaum Hawa dicipta daripada tulang yang bengkok. Kepada kaum Adam iaitu yang akan membimbing dan memimpin kaum Hawa, didiklah dengan seelok-eloknya. Jika kamu didik dengan cara yang salah, maka akan patahkan tulang yang bengkok tersebut..Lenturlah dengan cara yang betul, yang telah junjungan kita tonjolkan contoh yang terbaik untuk umat Baginda SAW..

" Seindah hiasan adalah wanita solehah..."

Wallahua'lam...

0 komenan anda..la la: